Speel mee in het acteursensemble

De Plaats bestaat in de zomer van 2018 twintig jaar. Dat is een mooie reden voor een feestelijk bijzondere jubileumvoorstelling! En die gaat er dan ook komen: Arnhem, de opera. Een muziektheatervoorstelling met de stad Arnhem zelf in de hoofdrol, geënsceneerd in vijf delen: Proloog, Dag, Nacht, Blauw Uur en Epiloog.
Dag wordt gespeeld in de stadhuiszaal, Nacht in de Eusebiuskerk en Blauw Uur in het nieuwe Focus Filmtheater.

Het deel Dag wordt geschreven en gecomponeerd voor een ensemble van 16 zangers, vier solist zangers, vleugel, klarinet, contrabas en een acteursensemble van veertien acteurs (m/v, jong/oud). Albert Hoex heeft de tekst geschreven, Andries van Rossem componeert en Albert Hoex doet zelf de regie.

Heb je belangstelling om deel uit te maken van het De Plaats acteursensemble voor deze voorstelling?

Repetities
Het acteursensemble repeteert van half februari t/m eind april 2018 aan de teksten en toneelenscenering, vanaf half mei met de zangers en muzikanten erbij en in juni op locatie in de stadhuiszaal. En dan spelen! 8 voorstellingsavonden eind juni – begin juli 2018.

De gehele Arnhem, de opera duurt 2 uur, het deel De Dag duurt 30 minuten en wordt 3 keer tijdens een voorstelling gespeeld. De Dag laat zich een beetje vergelijken met de opzet van het stuk Onder het Melkwoud. Een collage van stemmen en personages, alles dwars door elkaar heen. Maar dan Arnhems.

“… De zon, die nu definitief boven het randje van de Arnhemse aardbol is verschenen, schijnt als eerste binnen in de bovenste etages van de wolkenkrabbers van Immerloo aan de Oostkant van de stad: de flats van Duifje en Malburgen Oost. / In dit verre en hoge Oosten wordt ontbeten in alle talen van de wereld. /

Goedemorgen! /Habari za asubuhi!/ Buenos dias! /Dobro jutro! /Mirëmëngjesi! /Sabah alkhyr!/
Sabahın xeyir! /Selamat pagi!/ Labas rytas!/ Śubha prabhāta!/ Bom dia! Bonghjornu! /Chào buổi sáng!/

Waarna het vroege vlugge gekauw, gesmak en geslurp kan beginnen … de stad ontbijt! /

Vanavond zal dezelfde zon die nu het eerste gekauw, gesmak en geslurp van dit hoge verre Oosten beschijnt, als laatste wegkruipen uit de huizen van Lombok en Heijenoord, het verre Westen van de stad. / Eerst uit de laaggelegen arbeidershuisjes van Lombok /, daarna uit de huizen van de op de eerste Veluwe heuvels gebouwde straten van Heijenoord. / Maar zover is het nog niet, / nog lang niet …!/ de dag is nog maar net begonnen! /

K: De nijlpaarden brullen, de apen gillen, de papegaaien schreeuwen.

V: Voedertijd. In Burgers Zoo lopen de dierverzorgers hun eerste ronde. In de wijk Alteveer weten ze dat het nu tijd is om de ontbijttafel af te ruimen./

S, a: Sarah! Je bent je brood vergeten! Waar sta ik in Godsnaam in alle vroegte voor te smeren!

V: Overal worden kinderen naar school gebracht. / Gekwetter en gesnater! / Naar de Paulus en de Hugo de Groot in het Broek en Statenkwartier / naar De Laarakker in De Laar /, De Monchy in Malburgen West, /de Salamander in Schuytgraaf,/ De Sterrenkring in het Spijkerkwartier, / de Pieter Breugel op de Hoogkamp, / de Drieklank in Rijkerswoerd en de Groen van Prinsener in Elderveld. /

Dag jongen! Goed je best doen, vandaag! En denk erom, niet de juf bijten! Ook niet in de pauze! /
Dag! / Dag! / Kusje!/ Dag! / Dag liefje! / Ik wil niet bij de juf, ik wil bij jou blijven! / Dag!!! /

Half negen! / De scholen van de stad slokken als gulzige reuzen alle kinderen met hun zwiepend smekkende schooldeuren in één klap naar binnen. Geen kind meer te bekennen! Stilte, gevuld met het verse geknars van jonge hersens …” (fragment uit De Dag)

Repetitiedata
Maandagavond 20.00 – 22.15 uur
26 februari
12, 19, 26 maart
9, 16, 23 april
Woensdagavond 20.00-22.15 uur met Novo Cantare
23, 30 mei
Woensdagavond 19.30-22.00 uur op locatie stadhuiszaal, tutti
6, 13, 20 juni
Generale op locatie stadhuiszaal, tutti
Zaterdag 23 juni 10.00-15.00 uur

Voorstellingen
27 t/m 30 juni 2018, aanvang 20.15 uur, einde 22.15 uur
4 juli t/m 7 juli 2018, aanvang 20.15 uur, einde 22.15 uur

Audities
Voor spelers die bekend zijn bij De Plaats is een auditie niet noodzakelijk.

Kosten/onkosten
Als speler schenk je je talent en inzet, De Plaats schenkt haar expertise en deskundigheid daarvoor in de plaats. Plus de ervaring van de voorstellingen.

Meteen inschrijven? Vragen? Vul het formulier in.